Jancsó Tamás
Jancsó Tamás


Geográfus

Afrikában, Kínában, vagy Indiában élnek többen?

A demográfusok szerint idén India válik a Föld legnépesebb országává. Fontos mérföldkő ez, azonban Európa számára talán még fontosabb, hogy mi történik a déli szomszédunk, Afrika népességével.

Miközben a kínai egykepolitika olyan eredményes volt, hogy már a népességcsökkenés miatti problémáktól tartanak a távolkeleti nagyhatalom vezetői, addig Indiának továbbra is a népességnövekedés jelentette kihívásokkal kell megküzdenie. A folyamatok eredményeképpen becslések szerint idén áprilisban India válik a Föld legnépesebb országává, és megelőzi Kínát. Több cikket is olvashattunk az utóbbi időben erről a demográfiai mérföldkőről, egy Európa számára valószínűleg még fontosabb másik előzésről azonban nem hallani.

2023 nem csak az az év, amikor India megelőzi Kínát, hanem az az év is, amikor az Afrika népességszáma egyszerre előzi meg Indiát és Kínát is.

Bár Afrika egy kontinens, érdemes összehasonlítani a két, szintén kontinensnyi méretű hatalmas országgal. Akár szimbolikus jelentőségűnek is tekinthető, hogy miközben India fokozatosan utolérte Kínát az elmúlt években, addig a hihetetlen sebességgel gyarapodó afrikai kontinens népességszámban ugyanabban az évben, 2023-ban előzi meg mindkét országot.

Az ENSZ statisztikái szerint amíg Kína lakossága már enyhén csökkent, Indiáé pedig 10 millió fővel nőtt 2022-ről 2023-ra, addig Afrika országainak népességszáma több, mint 33 millió fővel gyarapodott. Ma már 1 milliárd 443 millióan afrikai élhet a becslések szerint.

Adatok forrása: World Population Prospects 2022, legvalószínűbb, közepes forgatókönyv

Jól jelzi a fekete kontinens demográfiai robbanásának ütemét, hogy a magyar rendszerváltáskor, 1990-ben még csaknem kétszer annyian voltak a kínaiak, mint az afrikaiak. Jelenleg nagyjából ugyanannyian vannak. 2050-re pedig újabb egymilliárd fővel gyarapszik Afrika, és akkor már ők lesznek csaknem kétszer annyian, mint a kínaiak.

Afrika népességrobbanása természetesen a vándorlási folyamatokra is jelentős hatást gyakorol, az Európára gyakorolt migrációs nyomás egyre erősebb miatta.

Láthattuk korábbi cikkünkben, hogy Európa és Afrika népességszáma hogyan változott a múltban, és mi várható a jövőben. A legnagyobb kihívást tehát a népesség növekedése jelenti, amivel párhuzamosan növekednek a környezeti kihívások és a politikai instabilitás kockázata is. Csak munkahelyből minden évben sok millió újat kellene létrehozni Afrikában, hogy lépést tartsanak az egyre népesebb újabb generációk szükségleteivel.

Ezt a hatalmas demográfiai nyomást mi sem érzékeltethetné jobban, mint, hogy 2023 az első év, amikor Afrikában már többen élnek, mint Kínában, és a világ legnépesebb országában, Indiában.

Európa és Afrika népessége torzított kartogram-térképeken. A térképeken Európa és Afrika egymáshoz képesti mérete a két kontinens népességszáma szerint változik (Adatok forrása: ENSZ World Population Prospect 2019, legvalószínűbb, közepes forgatókönyv)