Furcsa határkövek - 12. rész

Blogunk legújabb sorozatában a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Kötélcsúszdán a szomszédba

Spanyolország és Portugália kapcsolatait nem terhelik hivatalos gazdasági és politikai konfliktusok. A két ibériai állam története, nyelve, kultúrája az évszázadok során sokszor egybe forrt.

Mindkét állam lakói előszeretettel járnak át a másik országba, van, aki dolgozni, van, aki tanulni, van aki vásárolni jár a szomszédba. A több mint 1200 kilométer hosszan nyúló portugál-spanyol határszakaszon a hivatalos határátkelők mellett – ahol közúton és vasúton is lehetséges az átkelés – létezik egy fölöttébb extrém határátkelő is. Az andalúziai Sanlucar de Guadiana falucskájából egy kötélpálya segítségével mód kínálkozik „átcsúszni” Portugáliába, mégpedig a Guadiana folyó túloldalára.

A teljességgel egyedi, és kissé extrém utazás hozzávetőleg egy percet vesz igénybe, és a festői szépségű Alcoutim falujában ér véget, Portugáliában. A Guadiana folyó feletti utazást óránként (maximálisan) 30 ember tudja kipróbálni, persze csak azt követően, hogy kifizette a fejenkénti – kissé borsos – 15 eurós díjat.

A két ország viszonyának példáját jól példázza ez a határátkelő, amely szinte biztosan a legegyedibb az egész kontinensen.