Furcsa határkövek - 13. rész

Blogunk legújabb sorozatában a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Vatikáni-olasz határ, állam a városban

A legtöbb turista, aki meglátogatja az „örök várost” ellátogat a Szent Péter térre. Közülük a tájékozatlanabbak nem is sejtik, hogy kiléptek Olaszországból, és beléptek egy másik állam területére.

Az alig 0,44 négyzetkilométeren elhelyezkedő állam a turisták és a zarándokok kedvelt úticélja, amely – ennek ténye fölöttébb érdekes – nem szed adót a polgáraitól. A két állam közti határszakasz őrizete de facto nem létezik, bár az olasz rendőrség és a csendőrség egységei rendszeresen járőröznek a területen, ahol néha az Olasz Hadsereg katonai járművei is megjelennek. Semmiképp nem az illegális határátlépés, sokkal inkább a turisták biztonságérzetének növelése miatt

A két állam története hosszú időre nyúlik vissza, és csak az I. világháborút követően sikerült megnyugtatóan rendezni. 1929-ben konszolidálódott Vatikán Állam és az olasz állam helyzete, amikor aláírták a Lateráni egyezményt, amely értelmében az Olasz Királyság elismerte Vatikán függetlenségét, cserébe a pápa elismerte olasz fővárosnak Rómát. A katolikus Olaszországban ekkortól vezették be tantárgyként a hittant az alap- és középfokú közoktatásban. Vatikán és Róma városának története az évszázadok során egybe forrt, és példásan prosperál mind a mai napig.