Furcsa határkövek - 14. rész

Blogunk legújabb sorozatában a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Mexikó-Amerikai Egyesült Államok: határ a sivatagban

A legérdekesebb határok bemutatásából nem maradhat ki az Amerikai Egyesült Államok Mexikóval közös határszakasza, amely az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal szerepelt a nemzetközi híradásokban.

A több mint 3000 kilométer hosszan húzódó államhatár természetei képződményeket is követ, de mesterséges műtárgyakkal is nehezítették az átlépését. Számos, főleg szegényebb mexikói számára az Amerikai Egyesült Államok az „ígéret földje”, ahová nemcsak ők, hanem családjuk is el szeretne jutni. Rajtuk kívül a szervezett bűnözés – főként a drogkereskedők – is megpróbál átjutni az Egyesült Államokba, ahol főképp a déli nagyvárosokban, pl. Houstonban, Albuquerque-ben, Los Angelesben, és Phoenix-ben igyekszik túladni az illegális szeren. A közös mexikói-amerikai haárszakasz ész a szervezett bűnözés kapcsolatát jól mutatta be az amerikai kultsorozat, a Totál szívás, amely egy középiskolai tanár illegális fizetéskiegészítésének történetét mutatja be.

A terület egy szakaszán határzár működik, amely egyszerre hivatott megnehezíteni az illegális bevándorlók, valamint a drogkereskedők dolgát. A javarészt sivatagos területen telepített műszaki zár közelében sokan vesztették életüket, ám az átjutott, de előállított határsértőkre komoly büntetés vár az Egyesült Államokban.

Washingtonnak nem kis energiát, pénzt, és humánerőforrást kellett mozgósítania az ellenzői szerint embertelen zár felépítéséhez.