Furcsa határkövek - 16. rész

Sorozatunkban a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

A bosnyák tengerpart

Szeretettel várjuk a festői bosnyák tengerparton! Hozza magával a családját és, érezze jól magát nálunk! szól a hirdetés szövege. Sokak nem foglalkoznak a reklám szövegével, hiszen, ha már tenger, akkor inkább Horvátországba, Olaszországba, vagy éppen Szlovéniába járnak a legtöbben Magyarországról.

A legtöbben nem is sejtenék, de az elmúlt évszázadok során az Oszmán-Birodalom, a Raguzai Köztársaság, a Habsburg Monarchia, illetve Jugoszlávia is birtokolta a területet, amely ma a turizmusból él. Kiváló klíma, szép strandok, és gyönyörű tenger jelenthet kikapcsolódást a bosnyák tengerpartra látogatók számára. A mintegy húsz kilométeres partszakasz Bosznia-Hercegovina egyetlen tengeri kijárata, központja Neum városkája. A több mint kilencven százalékban horvátok lakta településen – egészen 2022-ig – át kellett autóznia annak, aki a horvátországi Dubrovnikban szeretett volna nyaralni.

Neum városától északra a nemzetközi határátkelőn átkelve az utazó belépett Bosznia-Hercegovina területére, majd közel húsz kilométerrel délebbre újból megállt, és a szokásos protokollt követően újra belépett Horvátországba.

A helyzet Peljasac-híd megépülésével és átadásával 2022 nyarán leegyszerűsödött: a majdnem két és fél kilométer hosszú közúti kábelhíd kikerüli a bosnyák területeket, így a határátlépés többé nem szükséges. Ez azért is kiemelten lényeges, mert Bosznia-Hercegovina nem tagja sem az Európai Uniónak, sem pedig a schengeni közösségnek, így – főként nyaranta – hosszú-hosszú sorok kígyóznának továbbra is a neumi határátkelőn…