Furcsa határkövek – 17. rész

Sorozatunkban a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Az amerikai-kanadai határalagút

 

Ha hirtelenjében valakinek mondania kellene két országot, amely évtizedek óta békében él egymással, és nincsenek határvitáik, talán sokan Kanadára és az Amerikai Egyesült Államokra gondolnának.

Juharszirup, Pick up teherkocsik, kockásinges favágók, hamburger jut a legtöbbek eszébe. A filmek, valamint a sorozatok iránt rajongóknak esetleg a Twin Peaks illetve South Park juthat eszébe, mindkettőben megjelenik Kanada, illetve a kanadaiak.

A két állam közti határvonal hossza több mint 8800 kilométer, és a legtöbb helyen lakatlan területen húzódik végig. A jelenlegi formáját az 1908-ban megkötött államközi egyezmény szabályozza.

A szabad átjárhatóság – határellenőrzést követően – mindenki számára biztosított, a legtöbben gépkocsival kelnek át a határ túloldalára. A legérdekesebb határátkelő az amerikai Detroit városa, valamint a kanadai Windsor között húzódik: a határ, a két államot elválasztó Detroit folyó, amely alatt egy 1930-ban megnyitott alagút található.

A több mint másfél kilométeres Detroit-Windsor Alagúton személygépkocsi, valamint autóbuszforgalom engedélyezett, és a világ legelső „határalagútja” volt. Az átkelő a második legforgalmasabb a két ország között, csak az hozzá közel fekvő Ambassador híd előzi meg ebben a tekintetben. Érdekesség, hogy ezen határátkelőn történő átlépésért fizetni kell, igaz az 5 dollár körüli összeg nem túl magas, bár az idegenek számára furcsa lehet az átkelési díj ténye.