Furcsa határkövek – 18. rész

Sorozatunkban a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

A térképkészítő hibája: egy darab USA Kanada területén

 Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada évtizedek óta békében él egymással, nincsenek határvitáik, gazdasági különbözőségeik.

Juharszirup, Pickup teherkocsik, kockásinges favágók, hamburger jut a legtöbbek eszébe. A filmek, valamint a sorozatok iránt rajongók a Twin Peaks-re illetve South Parkra gondolhatnak, mindkettőben megjelenik Kanada, illetve a kanadaiak.

 

Határvita nincs a két állam közt, ahogy fentebb írtuk, ám a egyvéletlen folytán aközös határszakasz meglehetősen „furcsa ívet ír le”

1783-ban, az amerikai függetlenségi háborút lezáró Párizsi Szerződésben a britek évszázadok óta vesztesen távoztak a tárgyalóasztaltól, létrejött az Amerikai Egyesült Államok.

A fiatal állam határainak meghúzásánál azonban a térképkészítők jelentősen hibáztak: egy félszigetet az amerikai államnak adtak, ám ez mélyen beékelődik kanadai területre.

A Minnesota állam területén elhelyezkedő Angle State félsziget, valamint három sziget – amelyek közül Oak Island népszerű kirándulóhely – , az amerikai államé, de beékelődik Kanada területére.

A két állam megállapodott abban, hogy az egyelten – a területre ki- és bevezető – közúton nem tartanak közúti határellenőrzést. 

A terület egyébként igen szép, érintetlen természeti környezet, alig néhány táborhely, és egy-két panzió működik arrafelé. Gazdasági szempontból a halászat lényeges, amellyel kapcsolatban a két állam között időről-időre némi disszonancia szokott kialakulni, ám ez nem nevezhető politikai konfliktusnak, sőt.