Furcsa határkövek – 19. rész

Sorozatunkban a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Az Andok Krisztusa

 

A világ egyik legérdekesebb határátkelője Dél-Amerikában található. A hatalmas Argentína, és a keskeny, óceánparti, Chile közti határvonal a világ egyik legnagyobb hegységén, az Andokon húzódik keresztül. A hegyeségben zuhant le 1972-ben egy uruguayi rögbicsapat hírhedt gépe, amelynek túlélői több mint két hónapig élték túl a kegyetlen időjárás viszontagságait a lánchegységben. Kálváriájukról – amely során többen halott társaik testéből is ettek, hogy életben maradjanak irodalmi, és filmes klasszikussá vált.

A hegység egyik szakaszán, több mint 3800 méteres magasságban áll egy Krisztusszobor. Az emlékmű története – és ezzel együtt a határátkelőé roppant érdekes: a két ország közötti határvita békés rendezésének tiszteletére adták át 1904-ben.

Az emlékmű szövege fölöttébb magasztos: „Hamarabb lesznek porrá ezen hegyek, minthogy a chileiek, valamint az argentinok között megszűnjön a béke, amelyre a Megváltó Krisztus szobránál esküdtek.”

A szobrot a készítői, az Krisztus, az Andok Megváltója nevezték, és egy argentin szobrász, Mateo Alonso készítette. A műteremben elkészült alkotást darabokban – szamárháton, mint egykor maga Krisztus is – vitték fel a hegyre, ahol egy gránittalapzatra helyezték.

A kegyetlen időjárás azonban hamar kikezdte a műalkotást, így az első nagyobb karbantartást már 1916-ban el kellett végezniük a szakembereknek, a következőt – lévén jobb anyagokat használtak az első karbantartáskor – csak 1993-ban kellet elvégezni.

Felállításának századik évfordulóján a két állam elnöke jelenlétében tartottak nagyszabású ünnepséget.

A szobor és környéke Argentína Nemzeti Történelmi Emlékhelye.