Furcsa határkövek – 20. rész

Sorozatunkban a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Christiania a „legszabadabb állam”

 Koppenhága városán belül viszonyleg könnyű megtalálni Christianiát, amely az egykori erődrendszer helyén, pontosabban abban épült, a belvárostól alig két kilométerre. A területen – amely sokkal inkább emlékeztet egy fesztiválvárosra – nyoma sincs a dán puritanizmusnak, rendszeretetnek.

Mindenfelé falfestmények, extravagáns street art alkotások, és valamiféle lepusztultság jellemzi az közel ezer állandó, és nagyszámú ideiglenes lakossal rendelkező területet. A dán állam 1971-ben engedélyezte az afféle kommunaként működő tizenkilenc hektáros terület működését, bár ezt követően is több jogi huzavona következett a területtel kapcsolatban. A konzervatív, és meglehetősen puritán dán társadalom jelentős része viszolyogva és értetlenül állt az újszerű kezdeményezés előtt.

A legtöbb probléma az illegális szerek fogyasztásából adódott, tragikus, hogy a hetvenes években volt olyan év, amikor tíz fiatal halt meg kábítószertúladagolás következményeként. A másik nagy problémát, a hippi lakosság jelentette, akik életvitele miatt a köztisztasági hivatalnak is sok dolga akadt a területen. Érdekesség, hogy az 1960-as évek hippimozgalmát, a „szeretkezz, ne háborúzz!” mozgalmat meglovagoló „szabadállam” lakói teljességgel elkanyarodtak az eredeti céljaiktól, és rövid idő elteltével a terület a bűnözés, és sok esetben az illegális szerek Mekkája lett.

A nyolcvanas években a bűnözés megnőtt a területen. Motorosbandák törtek be Christianiába, céljuk a helyi kannabiszpiac felosztása volt. Később lövöldözések, és verekedések állandó színtere lett a terület, ahol 2016-ban egy kábítószerkereskedő lelőtt két rendőrtisztet. A súlyos sérüléseket elszenvedő tisztek végül felépültek, a hatóságok pedig letartóztatták a bosnyák származású elkövetőt, aki még gyerekként érkezett Dániába a családjával.

Csak remélni tudjuk, hogy a „szabadállam” területét jelző „ You are leaving the EU” felirat mögött az európai értékek kerekednek felül a silányságon és a szabadosságon.