Furcsa határkövek – 22. rész

Sorozatunkban a világ híres-hírhedt határköveit mutatjuk be. Rávilágítunk arra, hogy a határ nemcsak elválaszt, hanem adott esetben mosolyt csalva az emberek arcára össze is köthet népeket. Írásink megemlékeznek az egykori belnémet határ áldozatairól, elvisznek minket Japán térségébe és Londonderrybe, de bemutatják azt a kötélpályát, amely egy spanyol várost köt össze egy bájos portugál falucskával. Sikeres határátlépést mindenkinek!

Határ a sarkkörön túl

Ha valahol semmi szükség nem lenne határkerítésre, az Oroszország és Norvégia közös határszakasza az Északi-sarkkörön túl.

A hozzávetőleg 200 kilométer hosszú határszakasz egy hollywoodi filmben is megjelent, az 1985-ös Gulag című film amerikai főhőse a szovjet kénszermunkatáborból Norvégián keresztül igyekszik hazajutni az Egyesült Államokba.

A kegyetlen kalandokat átélő főhős történte jól illeszkedik abba a havas, erdőkkel, és tundrával is borított kegyetlen vidékbe, mint az orosz-norvég határszakasz.

A kietlensége – és főleg a téli időszakban – a hideg miatt a közös határszakasz környéke lakatlan. A magyar önkéntesek részvételével is lezajlott szovjet-finn háború idején a határt lezárták, ám a helyzet a hidegháború idején sem lett sokkal jobb.

1945 után Norvégia a Nyugat mellett köteleződött el, így a Szovjetuniónak egy NATO-tagállammal szemben kellett védenie az államhatárt. Éppen ezért kiemelt biztonságú helyként kezelték a térséget, ahol a szovjet határőrség, a hadsereg egységeivel kiegészítve komoly haditechnikát vonultatott föl. ráadásként nehezítette a szovjetek dolgát, hogy a Norvég Királyság a NATO európai csapatai közül az egyik legmagasabb harcértékűállományával rendelkezett, ergo Oslo katonái nem adták volna meg magukat az első puskalövésre.

A határszakasz egy részén jelen sorok írásakor is műszaki zár (kerítés) áll, és mindössze egy közúti határátkelővel (Boriszoglebszk) rendelkezik. A határ norvég oldalán a turizmus működik, több szálláshely, kemping várja az érintetlen természet szerelmeseit.

Orosz oldalon több mint negyven kilométert kell autóznia annak, aki lakott településre szeretne érni, ráadásul a murmanszki terület Nikel nevű települése sem túl vonzó a turisták számára.