Szintet lépő migráció: autósüldözés Magyarországon

A hazánkat kiemelten sújtó illegális migráció szintet lépett: embercsempészt üldöztek a rendőrök a fővárosban.

Egy lengyel honosságú furgont akartak ellenőrizni a rendőrök a Pest megyei Biatorbágynál, ám a jármű nem állt meg, és Budapest irányába továbbhajtott. A grúz sofőr útközben tizenegy autóval ütközött, köztük egy rendőrautóval is,. két egyenruhás megsérült. A hajsza az első kerületben ért véget, az embercsempész menekült, de elfogták a rendőrök. A kisteherautó rakterében harmincöten utaztak.

Magyarországon az autósüldözések viszonylag ritka jelenségnek számítottak. Budapest, és a többi nagyváros sosem volt vadnyugat igazán. Persze néha egy-egy kamaszgyerek „elkötött” autókat, és a szomorú emlékű 90-es években is voltak autólopások szép számmal, de jelentős autósüldözést legfeljebb a Dögkeselyű című filmben, vagy amerikai mozikban lehetett látni.

Sajnos, a 2015-ben berobbanó illegális migráció ebbene a tekintetben is szintet lépett. Az eleinte táskákkal, legfeljebb metszőollókkal felszerelkezett migránsok utaztatását komplett embercsempész-hálózatok oldják meg.

A legtöbb esetben egy adott furgonban elrejtenek nyolc-tíz főt, és az ország déli határától egészen Ausztriáig fuvarozzák őket. Most egy embercsempész lebukott.

A sofőr menekülés közben több autónak is nekihajtott. Budaörsön három, Budapesten, a Budakeszi úton, az Attila úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron további hét autónak ütközött.

Remélhetőleg, elfogása jelzés lesz a többi embercsempésznek: nem éri meg a törvényeket durván áthágni.